Geriatrie fysiotherapie
Geriatrie fysiotherapie is functionele training die als doel heeft om ouderen zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Daarbij is overleg en informeren van mantelzorgers en familie over een klacht of aandoening van essentieel belang.
Tevens werken de geriatrie fysiotherapeuten samen met de huisartsen, thuiszorgorganisaties, ergotherapeuten en andere paramedici.
Waar richt de therapie zich op?
De therapie is gericht op herstel en/of behouden van kracht, balans en uithoudingsvermogen.
Om welke klachten gaat het?
- Minder of niet meer kunnen functioneren in de dagelijkse activiteiten
- Vallen en valangst
- Herstel na een operatie
- Herstel na botbreuken
- Artrose
- ‘Joint care’, revalidatie na verkrijgen van een gewrichtsprothese. Met name in heup, knie en schouder
- Neurologische aandoeningen
Wat doet de gespecialiseerde therapeut, waar kan de behandeling uit bestaan?
De geriatrie fysiotherapeut geeft gerichte therapie (zowel in een groep als individueel), in de oefenzaal of in de thuissituatie. Met als doel verbetering van het zelfstandig functioneren van ouderen en dit zo lang mogelijk kunnen onderhouden.
Daarnaast instrueert de fysiotherapeut thuiszorgmedewerkers met betrekking tot – onder meer – het verplaatsen van cliënten en omgaan met hun fysieke belemmeringen.
Ook kan samen met de ergotherapeuten worden bekeken op welke wijze de thuissituatie aangepast kan worden en eventueel verbeterd.
Speciale aandachtsgebieden: ouderdomsklachten zoals: moeite met balans / lopen / opstaan, revalidatie na een totale heup en / of knie, artrose gerelateerde klachten en valpreventie, BPPD, Vestibulaire revalidatie
Door tijdens haar fysiotherapie-opleiding en de daaraan gekoppelde stages ervaring op te doen in de ouderenzorg werd het Marloes duidelijk dat haar interesse bij de doelgroep ‘ouderen’ lag. Tijdens haar werk werd dit bevestigd. Om zich nog meer in de doelgroep te verdiepen startte zij met de masteropleiding fysiotherapie in de geriatrie.
Door multidisciplinair samen te werken met andere behandelaars (ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, huisartsen en specialisten), verzorgend personeel en naasten van de cliënt kan zij de zorg zo effectief en efficiënt mogelijk begeleiden.
De hulpvraag van de cliënt staat altijd centraal. Ook al bestaat er een groot verschil in hulpvragen; uiteindelijk weer hervatten van sport of weer zelfstandig kunnen opstaan uit een stoel, het streven is altijd om samen het doel te behalen.
Marloes’ doelstelling is om iemand weer zo optimaal mogelijk te laten functioneren in de samenleving of in zijn/haar vertrouwde leefomgeving.
Aanwezig op maandag, donderdag en vrijdag