Wat is hartrevalidatie bij coronair vaatlijden en voor wie is het bedoeld?
Hartrevalidatie bij coronair vaatlijden is een groepsbehandeling van twaalf weken waarbij tweemaal per week wordt getraind en is bedoeld voor mensen die een hartziekte hebben gehad, zoals een hartinfarct, een acuut coronair syndroom of voor mensen die een dotterprocedure en/of een omleidingsoperatie hebben gehad. Zij hebben het hartrevalidatietraject in het ziekenhuis al doorlopen.
Om welke klachten gaat het?
Over het algemeen is deze revalidatie bedoeld voor mensen die problemen hebben bij het opnieuw een actieve levensstijl aannemen na coronair vaatlijden. Bijvoorbeeld doordat ze angstig zijn om te bewegen, onvoldoende kennis hebben met betrekking tot het opvoeren van belasting of omdat ze stimulering/motivatie nodig hebben om weer te gaan bewegen.
Daarnaast bestaat bij veel mensen de wens onder lotgenoten te kunnen trainen.
Wat doet de gespecialiseerde therapeut, waar kan de behandeling uit bestaan?
De therapeut geeft inzicht in wat een cliënt wel en niet kan, geeft advies omtrent risicofactoren en eventuele verandering van leefstijl. Voorafgaand, tussentijds en aan het eind van het revalidatietraject wordt de fysieke belastbaarheid gemeten.
De training zelf bestaat uit het verbeteren van conditie en kracht met oefeningen die zijn aangepast aan de mogelijkheden van de patiënt. Tijdens die training wordt zowel bloeddruk als hartfrequentie in de gaten gehouden.
Nuttig om te weten
De therapeuten zijn specifiek geschoold in hartrevalidatie en getraind in reanimatie en het gebruik van de AED (Automatische Externe Defibrillator).
Voor deelname aan het traject is een verwijzing van huisarts of cardioloog nodig.
Meer weten over Hartrevalidatie bij Coronair vaatlijden en of deze therapie geschikt voor u is? Download de folder:
Speciale aandachtsgebieden: Nekgerelateerde hoofdpijn en -duizeligheid, wervelkolom gerelateerde klachten, cardiovasculair risicomanagement, dry needling en gesuperviseerde looptherapie bij claudicatio intermittens
Tijdens zijn opleiding fysiotherapie kwam Martin al snel in contact met de manuele therapie en stond versteld van de extra mogelijkheden die deze therapievorm toevoegde aan het therapeutisch handelen. Reden om zich te specialiseren in de manuele therapie.
Martin is lid van Claudicationet (een gespecialiseerd netwerk van fysiotherapeuten en vaatchirurgen) en neemt deel in twee regionale netwerken, namelijk in Apeldoorn en (als kartrekker) in de regio Zutphen Deventer.
Doelstelling van Martin is om de mens te benaderen vanuit zijn/haar eigen beleving. Naast de cliënt staan en hem of haar helpen zoeken naar de oplossing van het probleem, of dit nu op biomechanisch, participatie- of activiteitenniveau is. Zo hoopt hij samen met zijn cliënten de sleutel(s) te vinden die hen weer zonder zorgen in beweging kunnen laten komen!
Aanwezig op maandag t/m vrijdag