Wat is Slaapoefentherapie?
Wanneer slapen niet meer vanzelfsprekend is, kan dit invloed hebben op het dagelijks leven. Af en toe slecht slapen is geen reden tot zorg, maar als u er vaker mee te maken krijgt, merkt u daar op den duur wel de gevolgen van. Gelukkig kunt u hier iets aan doen. Slaapoefentherapie helpt om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van slechte nachtrust, want beter slapen kunt u leren. U leert wat gezond slaapgedrag is, hoe u zich beter kunt ontspannen en hoe u piekeren kunt verminderen. De behandeling richt zich op de invloed van uw slaapproblemen, op het dagelijks functioneren en andere klachten die daardoor overdag een rol spelen. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en is voor u direct toepasbaar. Slaapoefentherapie is onderdeel van de Psychosomatische Therapie.
Om welke klachten gaat het?
- Moeite met inslapen
- Moeite met doorslapen
- Te vroeg wakker worden
- Slaapritme problemen
- U kunt moeilijk naar bed gaan
- U heeft behoefte aan lang uitslapen
- U slaapt te vaak, te lang of te kort
- U heeft last van vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel, piekeren
Waar bestaat de behandeling uit?
We werken aan de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Zowel uw dag als uw nacht nemen we onder de loep vanuit een 24-uurs visie. We doorbreken vicieuze cirkels waarin u terecht bent gekomen bij slaapproblemen. Goed slapen kunt u leren op verschillende manieren. We besteden onder andere aandacht aan:
- Zelfwerkzaamheid
- Beter leren ontspannen, zowel in de nacht als overdag
- Het geven van informatie en het vergroten van inzicht
- Verminderen van piekeren
- Thuisopdrachten en afspraken maken over het slaapgedrag
- Aspecten uit de Cognitieve Gedragstherapie
Speciale aandachtsgebieden: Stressgerelateerde klachten, onverklaarde lichamelijke klachten, chronische pijn, verlies- en rouwklachten, hyperventilatie, angst- en/of depressieve klachten, traumabehandeling en EMDR
Radboud heeft de relatie tussen lichaam en geest in zijn werk altijd als het meest boeiend ervaren. Voor hem is het letterlijk en figuurlijk ‘in beweging zijn’ een inspirerend gegeven. Radbouds aanpak kenmerkt zich door een rustige aandacht voor hoofd, hart en lichaam. Hij pakt graag klachten in samenwerking met de cliënt aan.
In de loop der jaren volgde hij vele opleidingen en cursussen. Hij is erg enthousiast over bijvoorbeeld de systemische aanpak Familieopstellingen en over Voice Dialogue. Naast deze methoden benut hij veel expertise uit de NARM opleiding, die inzicht geeft over lichamelijke klachten in relatie tot persoonlijke ontwikkelingsstijlen.
Radboud is bij de volgende netwerken aangesloten: Netwerk Psychosomatische Therapie Stedendriehoek, Netwerk Chronische Pijn.
Aanwezig op maandag, woensdag en donderdag