Wat is therapie bij hyperventilatie?
Hyperventilatie is geen ziekte maar een reactie van het lichaam op angst, stress, psychische druk, zorgen, ongerustheid, overmatige inspanning, benauwdheid of emoties. De behandeling vindt plaats met psychosomatische therapie.
Om welke klachten gaat het?
Kenmerkend voor hyperventilatie zijn gespannenheid en daarmee samengaande angst, die o.a. kunnen leiden tot:
- Benauwdheid
- Hartkloppingen
- (Spier)pijn op de borst
- Misselijkheid
- Duizeligheid
Wat doet de gespecialiseerde therapeut, waar kan de behandeling uit bestaan?
De therapeut geeft informatie en voorlichting over hyperventilatie. Daarnaast richt de therapie zich op:
- Aanleren van strategieën om een hyperventilatie-aanval op te vangen of te voorkomen
- Aanpakken van de oorzaak van de hyperventilatie via oefeningen, inzicht gevende gesprekken en thuisopdrachten
- Aanleren van angst- en stressmanagement technieken
- Vaardigheden vergroten in ontspanning, ademhaling en loslaten van overbodige spierspanning
Nuttig om te weten
Meer weten over hyperventilatie en of deze therapie geschikt voor u is? Download de folder:

Speciale aandachtsgebieden: Schouder, echografie, elleboog, knie, enkel en voet, shockwave therapie
Jesse is van jongs af aan een fanatiek sporter en kent de gedachtewereld van (top)sporters dus goed. Optimaal begeleiden van geblesseerde sporters tijdens de revalidatie staat voor Jesse centraal. Met als uiteindelijke doel een zo snel mogelijke, verantwoorde ‘return to sport’.
Jesse richt zich met name op de behandeling van klachten in schouders, knieën, enkels en voeten. Hij neemt deel aan netwerken (op het gebied van schouder-, elleboog-, knie-, enkel- en voetklachten en sportrevalidatie) en werkt nauw samen met orthopeden in de regio. Ook verzorgt hij een keer per maand een sportspreekuur bij VV Dieren.
Jesse stelt de hulpvraag van de cliënt centraal. Het maakt geen verschil of het dan gaat om het herwinnen van een dagelijkse activiteit of om een eventuele terugkeer naar (top)sport. Het doel is om de hulpvraag samen zo goed mogelijk te beantwoorden en de gezamenlijke doelstelling te realiseren.
Aanwezig op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag

Speciale aandachtsgebieden: Handtherapie, maken van spalken voor pols en hand, COPD, duizeligheidsklachten, TENS
Ellen is handtherapeut en longfysiotherapeut. De uitdaging voor Ellen binnen de handtherapie is diagnostiek en behandeling in meerdere situaties: zowel spontaan ontstane klachten als na trauma’s en/of operaties. Ook patiënten motiveren om te blijven oefenen en uiteindelijk een goed herstel te ervaren is een belangrijk onderdeel van haar behandeling. Samen met de cliënt uitvinden waardoor hij/zij problemen in het bewegen heeft en hoe dit kan worden aangepakt is daarbij haar drijfveer. Het is daarbij belangrijk dat mensen hierbij zelf een goed inzicht in hun klachten hebben of krijgen.
Het maken van spalken ziet Ellen als een grote toevoeging aan de behandeling.
Fysiotherapie bij COPD richt zich op begeleiding op het gebied van omgang met longklachten en het trainen voor het behoud van conditie en activiteitenniveau.
Ellen is lid van Handennetwerk Rijnstate, het COPD-netwerk, en Kenniscentrum Duizeligheid Apeldoorn.
Aanwezig op maandag t/m donderdag

Speciale aandachtsgebieden: Stressgerelateerde klachten, onverklaarde lichamelijke klachten, chronische pijn, verlies- en rouwklachten, hyperventilatie, angst- en/of depressieve klachten, traumabehandeling en EMDR
Radboud heeft de relatie tussen lichaam en geest in zijn werk altijd als het meest boeiend ervaren. Voor hem is het letterlijk en figuurlijk ‘in beweging zijn’ een inspirerend gegeven. Radbouds aanpak kenmerkt zich door een rustige aandacht voor hoofd, hart en lichaam. Hij pakt graag klachten in samenwerking met de cliënt aan.
In de loop der jaren volgde hij vele opleidingen en cursussen. Hij is erg enthousiast over bijvoorbeeld de systemische aanpak Familieopstellingen en over Voice Dialogue. Naast deze methoden benut hij veel expertise uit de NARM opleiding, die inzicht geeft over lichamelijke klachten in relatie tot persoonlijke ontwikkelingsstijlen.
Radboud is bij de volgende netwerken aangesloten: Netwerk Psychosomatische Therapie Stedendriehoek, Netwerk Chronische Pijn.
Aanwezig op maandag, woensdag en donderdag