Fysiotherapie bij knie- of heupprothese
Fysiotherapie bij knie- of heupprothese richt zich op patiënten die een knie- of heupprothese krijgen en/of hebben gehad. Dus zowel het voor- als natraject van een operatie.
Waar richt de therapie zich op?
Vóór de operatie richt de therapie zich op het voorbereiden op de operatie. Dit doen we d.m.v. een bezoek aan huis zodat we de thuissituatie kunnen beoordelen. Verder geven we alle informatie over de operatie en wat u van de ingreep kunt verwachten. Daarnaast: aanleren/oefenen van kruklopen en indien nodig ook het leren traplopen met krukken. Na de operatie is de behandeling gericht op het herstellen van de functie van het geopereerde gewricht, waarbij de hulpvraag van de patiënt centraal staat.
Om welke klachten gaat het?
Vóór de operatie behandelen we vooral klachten als gevolg van artrose, of door andere oorzaken ontstane gewrichtsbeschadigingen in kniëen en heupen. Na de operatie zijn de klachten meestal: operatiepijn, verlies van beweeglijkheid van het gewricht en ook verlies van kracht en conditie.
Wat doet de gespecialiseerde therapeut, waar kan de behandeling uit bestaan?
De behandelingen na de operatie bestaan uit het begeleiden van het natraject. Dit doen we d.m.v. oefentherapie en looptrainingen, maar tevens voeren wij wondcontroles en dergelijke uit. Afhankelijk van de situatie vindt dit plaats in de thuissituatie of op de praktijk.
Nuttig om te weten
We werken o.a. samen met het Gelre Ziekenhuis en het Rijnstate Ziekenhuis. Deze samenwerking zorgt ervoor dat we middels korte lijnen kunnen overleggen met de medisch specialist wanneer dit nodig is.
In deze Revalidatie werken we ook met trainingsgroepen. Dit zijn trainingsmomenten van 50 minuten en dus langer dan een enkele behandeling. Hierin train je met andere mensen samen die dezelfde operatie hebben ondergaan als u. Dit geeft inzicht en herkenning en zorgt ervoor dat de belastbaarheid, kracht en conditie goed opgebouwd kan worden.

Speciale aandachtsgebieden: algemeen fysiotherapeut
Dionne is werkzaam als algemeen fysiotherapeute en is bezig met de master voor Oncologische fysiotherapie. Hierbij richt ze zich op de revalidatie van patiënten met oncologische klachten voor, gedurende en na een behandeling van de medisch specialist. Dionne heeft een goed luisterend oor en analyserend vermogen waardoor ze cliënt kan helpen bij het herstel van de klachten.
Aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

Speciale aandachtsgebieden: ouderdomsklachten zoals: moeite met balans / lopen / opstaan, revalidatie na een totale heup en / of knie, artrose gerelateerde klachten en valpreventie, BPPD, Vestibulaire revalidatie
Door tijdens haar fysiotherapie-opleiding en de daaraan gekoppelde stages ervaring op te doen in de ouderenzorg werd het Marloes duidelijk dat haar interesse bij de doelgroep ‘ouderen’ lag. Tijdens haar werk werd dit bevestigd. Om zich nog meer in de doelgroep te verdiepen startte zij met de masteropleiding fysiotherapie in de geriatrie.
Door multidisciplinair samen te werken met andere behandelaars (ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, huisartsen en specialisten), verzorgend personeel en naasten van de cliënt kan zij de zorg zo effectief en efficiënt mogelijk begeleiden.
De hulpvraag van de cliënt staat altijd centraal. Ook al bestaat er een groot verschil in hulpvragen; uiteindelijk weer hervatten van sport of weer zelfstandig kunnen opstaan uit een stoel, het streven is altijd om samen het doel te behalen.
Marloes’ doelstelling is om iemand weer zo optimaal mogelijk te laten functioneren in de samenleving of in zijn/haar vertrouwde leefomgeving.
Aanwezig op dinsdag, donderdag en vrijdag

Speciale aandachtsgebieden: algemeen fysiotherapeut, schouderklachten, houding gerelateerde klachten, Joint Care bij knie- of heupprothese, echografie, medical taping
Aniek is haar studietijd begonnen met de opleiding Oefentherapie Cesar waarvoor zij in 2017 haar diploma heeft gehaald. Haar hart lag van begin af aan al bij de Fysiotherapie en ze heeft ook deze studie met succes afgerond. Door beide opleidingen te volgen is zij het vak vanuit meerdere perspectieven gaan bekijken, waarbij zij zich naast de algemene fysiotherapie ook richt op het behandelen van houdingsgerelateerde klachten.
Ze vindt het belangrijk om de cliënt bewust te laten worden van zijn of haar manier van bewegen en hem/haar te leren hoe het bewegingspatroon invloed kan hebben op het ontstaan van klachten. Hierbij staat de cliënt en zijn/haar hulpvraag centraal.
Aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

Speciale aandachtsgebieden: Ouderenzorg, gespecialiseerd claudicatio-therapeut, BPPD, Vestibulaire revalidatie
Inge richt zich met name op de ouderenzorg en de daarbij horende klachtenbeelden,
Zoals artrose, claudicatio intermittens en de revalidatie na totale heup- en knieprotheses. Ook verzorgt ze valpreventie voor ouderen. De afgelopen jaren heeft zij zich hierin gespecialiseerd door het volgen van meerdere cursussen.
Inge werkt m.b.t. de totale heup- en knie protheses samen met de orthopeden in de regio en ook is ze actief in het Chronisch Zorgnet.
Inge’s therapeutische doelstelling is om de kwaliteit van leven voor de cliënt zo optimaal te krijgen en/of te kunnen behouden.
Aanwezig op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag

Speciale aandachtsgebieden: Algemeen Therapeut en ze is gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson.
Nathalie is als algemeen fysiotherapeut breed georiënteerd en heeft een speciale interesse in de neurologische- en geriatrische fysiotherapie. Ze is geschoold Parkinsontherapeute en daarvoor aangesloten bij het ParkinsonNet. Bij de behandeling van neurologische aandoeningen is (interdisciplinaire) samenwerking van groot belang. Binnen de regio Dieren werkt ze nauw samen met ergotherapie, logopedie, thuiszorg, huisartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen in de omringende ziekenhuizen.
Aanwezig op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag