Kinder-manueeltherapie
Een kinder-manueeltherapeut is een via na- en bijscholing gespecialiseerde manueeltherapeut. Kinder-manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode, bedoeld voor klachten van het hele bewegingsapparaat en met name gericht op het functioneren van de wervelkolom, bij zuigelingen en kinderen van nul tot achttien jaar.
Wat doet de kinder-manueeltherapeut, waar kan de behandeling uit bestaan?
Met specifieke mobilisatietechnieken worden de bewegingsfunctiestoornissen opgeheven. Daarnaast worden de aanwezige houdings- en bewegingsafwijkingen aangepast door middel van oefeningen en adviezen. Hierbij wordt, indien noodzakelijk, nauw samengewerkt met de kinderfysiotherapeut.
Waar richt de therapie zich op?
Als er sprake is van een voorkeurshouding, richt de behandeling zich op tijdens het functieonderzoek gevonden stoornissen in het houdings- en bewegingsapparaat. Een voorkeurshouding kan veroorzaakt worden door een probleem in de nek, de zogenaamde hoog cervicale functiestoornis (HCFS), voorheen bekend als het KISS Syndroom. Dit kan ontstaan doordat het nekje geblesseerd raakt tijdens het geboorteproces, bijvoorbeeld na een tang- of vacuümbevalling, keizersnede of afwijkende houding in de baarmoeder. Daarnaast: na een zwangerschap van twee- of meerlingen of na een langdurige of zeer snelle bevalling. HCFS kan ook ontstaan na een val op het hoofd.
Behandelindicaties voor manuele therapie bij kinderen zijn: nek en/of hoofdpijnklachten, rugklachten en scheefstanden van de rug en/of bekken. Hierbij wordt indien noodzakelijk nauw samengewerkt met de kinderfysiotherapeut.
Om welke klachten gaat het?
De meest opvallende symptomen, naast de voorkeurshouding, zijn ontroostbaar huilen en slecht slapen. Dit gaat dikwijls gepaard met een asymmetrische of overstrekte houding.
Een risico van een asymmetrische houding is, dat binnen enkele weken een scheve schedel kan ontstaan. Daarnaast kan de baby last hebben van overmatige reflux/spugen en/of een verstoord ontlastingspatroon.
Indien de HCFS niet tijdig wordt gediagnosticeerd en behandeld, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van het houdings- en bewegingsgedrag van het kind.
Nuttig om te weten
De kinder-manueeltherapeut staat geregistreerd in het register van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (www.nvmt.nl). Na specifieke bijscholing gevolgd te hebben voor manuele therapie bij kinderen via EWMM (European Workgroup for Manuele Medicine) is hij/zij ook geregistreerd kinder-manueeltherapeut (www.EWMM.net; register nr. 52314).
Meer weten over kinder-manueeltherapie en of deze therapie geschikt is voor uw kind? Download de folder:
Speciale aandachtsgebieden: wervelkolom gerelateerde klachten, hoofdpijnklachten, bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap, voorkeurshoudingen bij baby’s, Dry Needling
Na Jolanda’s studie kwam zij veel in aanraking met nek- en rugklachten. Dit wekte bij haar de interesse op dit gebied waardoor zij koos voor de specialisatie in de manueel therapie en kindermanueeltherapie.
Jolanda vindt het erg fijn om samen met mensen te werken aan het gezondheidsprobleem waarvoor ze zich melden. Daarbij ervaart ze het ook als heel erg dankbaar werk. Dit omdat ze als therapeut samen met de cliënt het behandelplan opstelt en uitvoert en dus het gehele proces volgt, tot het uiteindelijke hoofddoel zo goed mogelijk is bereikt.
Aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag