Psychosomatische oefentherapie
Doordat er spanningen zijn in ons leven, raakt de balans tussen lichaam en geest soms verstoord. Als we (bewust of onbewust) te veel of te langdurig stress ondergaan, kan dat tot klachten leiden. Die spanningen kunnen ontstaan door dagelijkse zorgen over werk of over de privésituatie. Maar ook door life events, belangrijke gebeurtenissen in ons leven. Zoals scheiding, overlijden, ziekte, geboorte en verhuizing, ontslag en zo meer. In de therapie richten we ons erop die klachten te verhelpen of te verminderen.
Om welke klachten gaat het?
Psychosomatische oefentherapie richt zich zowel op lichamelijke -, psychische- als gedragsmatige klachten.
Lichamelijk (onder meer):
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
- Gespannen spieren
- Hoofdpijn
- Maag- en/of darmstoornissen
- Hartkloppingen, benauwdheid, duizelig
Psychisch (onder meer):
- Gejaagdheid en concentratievermindering
- Piekeren, prikkelbaarheid en/of angst
- Lusteloosheid en/of verminderd zelfvertrouwen
Gedragsmatig (onder meer):
- Minder presteren
- Woede-uitbarstingen, huilbuien
- Vermijden van sociale contacten of situaties die spanning oproepen
- Moeite met grenzen aangeven en opkomen voor jezelf
Wat doet de gespecialiseerde therapeut, waar kan de behandeling uit bestaan?
De therapie bestaat uit lichaamsgerichte therapeutische oefeningen, inzicht gevende gesprekken en thuisopdrachten.
Door ontspannings-, adem-, aandachts- en expressieoefeningen leert u uw lichaam beter kennen. Het doel is om weer in balans en tot rust te komen. Door de gesprekken kunt u de psychosociale problemen, zoals dagelijkse zorgen of ingrijpende gebeurtenissen, leren begrijpen, verwerken of oplossen. Ten slotte helpen thuisopdrachten om meer tot rust te komen en beter om te gaan met stress gevende situaties.
Speciale aandachtsgebieden: Stressgerelateerde klachten, onverklaarde lichamelijke klachten, chronische pijn, verlies- en rouwklachten, hyperventilatie, angst- en/of depressieve klachten, traumabehandeling en EMDR
Radboud heeft de relatie tussen lichaam en geest in zijn werk altijd als het meest boeiend ervaren. Voor hem is het letterlijk en figuurlijk ‘in beweging zijn’ een inspirerend gegeven. Radbouds aanpak kenmerkt zich door een rustige aandacht voor hoofd, hart en lichaam. Hij pakt graag klachten in samenwerking met de cliënt aan.
In de loop der jaren volgde hij vele opleidingen en cursussen. Hij is erg enthousiast over bijvoorbeeld de systemische aanpak Familieopstellingen en over Voice Dialogue. Naast deze methoden benut hij veel expertise uit de NARM opleiding, die inzicht geeft over lichamelijke klachten in relatie tot persoonlijke ontwikkelingsstijlen.
Radboud is bij de volgende netwerken aangesloten: Netwerk Psychosomatische Therapie Stedendriehoek, Netwerk Chronische Pijn.
Aanwezig op maandag, woensdag en donderdag