Longfysiotherapie
Een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op mensen met door astma en/of COPD veroorzaakte klachten. COPD staat voor “Chronic Obstructive Pulmonary Disease”, wat wij in Nederland “chronische longziekten” noemen.
Waar richt de therapie zich op?
Het behouden van het niveau waarop u nu actief bent en indien mogelijk de belastbaarheid en conditie verhogen.
Om welke klachten gaat het?
- Astma
- COPD
- Emfyseem
- Bronchitis
- Hyperventilatie
- Longfibrose
- Longtransplantatie
- Ook bij andere longaandoeningen kan deze gespecialiseerde vorm van fysiotherapie worden toegepast.
De behandeling bestaat uit individuele óf groepstherapie. Doel is het verbeteren van de conditie, toename van de spierkracht en het verminderen van de kortademigheid. Daardoor zijn dagelijkse activiteiten beter vol te houden en neemt de kwaliteit van leven vaak toe.
Nuttig om te weten
Meer weten over longfysiotherapie en of deze therapie geschikt voor u is? Download de folder:

Speciale aandachtsgebieden: COPD, Duizeligheid, Ouderenzorg
Gerdien is algemeen fysiotherapeut en heeft vanuit haar ervaring affiniteit ontwikkeld met de ouderenzorg en zich op dit gebied gespecialiseerd middels verschillende cursussen. Met deze kennis behandelt zij in de praktijk mensen met o.a. neurologische aandoeningen, artrose, heup- en knieprothesen, duizeligheidsklachten en TENS. Daarnaast heeft zij zich middels cursussen verder gespecialiseerd op het gebied van de COPD. Ook is ze actief in het ParkinsonNet.
Gerdien vindt het belangrijk dat iedere cliënt de voor hem of haar optimale zorg krijgt. Hierbij tracht ze altijd, samen met de cliënt, het hoogst haalbare na te streven, ondanks de beperkingen die kunnen bestaan.
Aanwezig op dinsdag, woensdag en vrijdag

Speciale aandachtsgebieden: Handtherapie, maken van spalken voor pols en hand, COPD, duizeligheidsklachten, TENS
Ellen is handtherapeut en longfysiotherapeut. De uitdaging voor Ellen binnen de handtherapie is diagnostiek en behandeling in meerdere situaties: zowel spontaan ontstane klachten als na trauma’s en/of operaties. Ook patiënten motiveren om te blijven oefenen en uiteindelijk een goed herstel te ervaren is een belangrijk onderdeel van haar behandeling. Samen met de cliënt uitvinden waardoor hij/zij problemen in het bewegen heeft en hoe dit kan worden aangepakt is daarbij haar drijfveer. Het is daarbij belangrijk dat mensen hierbij zelf een goed inzicht in hun klachten hebben of krijgen.
Het maken van spalken ziet Ellen als een grote toevoeging aan de behandeling.
Fysiotherapie bij COPD richt zich op begeleiding op het gebied van omgang met longklachten en het trainen voor het behoud van conditie en activiteitenniveau.
Ellen is lid van Handennetwerk Rijnstate, het COPD-netwerk, en Kenniscentrum Duizeligheid Apeldoorn.
Aanwezig op maandag t/m donderdag