Fysiotherapie bij Duizeligheid
Bepaalde vormen van duizeligheid kunnen worden behandeld met fysiotherapie. Duizeligheid kan ontstaan wanneer er een probleem is met de functie van de evenwichtsorganen.
Uitval van het evenwichtsorgaan
Dit kan met name ontstaan na een ontsteking van de evenwichtszenuw, maar ook na bijvoorbeeld een virusinfectie.
Om welke klachten gaat het?
- Draaierigheid
- Licht gevoel in het hoofd
- Gevoel alsof de wereld om je heen draait
- Moeite met bewaren van het evenwicht
- Problemen met stabiel houden van gezichtsbeeld
Wat doet de gespecialiseerde therapeut, waar kan de behandeling uit bestaan?
De behandeling bestaat uit oefeningen die zijn gericht op oog-, hoofd-, en lichaamsbewegingen. Daarbij wordt de duizeligheid opgeroepen en het evenwichtsorgaan gestimuleerd om zich aan te passen en beter te functioneren.
Meer weten over fysiotherapie bij duizeligheid en of deze therapie geschikt voor u is? Download de folder:
Speciale aandachtsgebieden: Handtherapie, maken van spalken voor pols en hand, COPD, duizeligheidsklachten, TENS
Ellen is handtherapeut en longfysiotherapeut. De uitdaging voor Ellen binnen de handtherapie is diagnostiek en behandeling in meerdere situaties: zowel spontaan ontstane klachten als na trauma’s en/of operaties. Ook patiënten motiveren om te blijven oefenen en uiteindelijk een goed herstel te ervaren is een belangrijk onderdeel van haar behandeling. Samen met de cliënt uitvinden waardoor hij/zij problemen in het bewegen heeft en hoe dit kan worden aangepakt is daarbij haar drijfveer. Het is daarbij belangrijk dat mensen hierbij zelf een goed inzicht in hun klachten hebben of krijgen.
Het maken van spalken ziet Ellen als een grote toevoeging aan de behandeling.
Fysiotherapie bij COPD richt zich op begeleiding op het gebied van omgang met longklachten en het trainen voor het behoud van conditie en activiteitenniveau.
Ellen is lid van Handennetwerk Rijnstate, het COPD-netwerk, en Kenniscentrum Duizeligheid Apeldoorn.
Aanwezig op maandag t/m donderdag
Speciale aandachtsgebieden: ouderdomsklachten zoals: moeite met balans / lopen / opstaan, revalidatie na een totale heup en / of knie, artrose gerelateerde klachten en valpreventie, BPPD, Vestibulaire revalidatie
Door tijdens haar fysiotherapie-opleiding en de daaraan gekoppelde stages ervaring op te doen in de ouderenzorg werd het Marloes duidelijk dat haar interesse bij de doelgroep ‘ouderen’ lag. Tijdens haar werk werd dit bevestigd. Om zich nog meer in de doelgroep te verdiepen startte zij met de masteropleiding fysiotherapie in de geriatrie.
Door multidisciplinair samen te werken met andere behandelaars (ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, huisartsen en specialisten), verzorgend personeel en naasten van de cliënt kan zij de zorg zo effectief en efficiënt mogelijk begeleiden.
De hulpvraag van de cliënt staat altijd centraal. Ook al bestaat er een groot verschil in hulpvragen; uiteindelijk weer hervatten van sport of weer zelfstandig kunnen opstaan uit een stoel, het streven is altijd om samen het doel te behalen.
Marloes’ doelstelling is om iemand weer zo optimaal mogelijk te laten functioneren in de samenleving of in zijn/haar vertrouwde leefomgeving.
Aanwezig op maandag, donderdag en vrijdag
Speciale aandachtsgebieden: Ouderenzorg, gespecialiseerd claudicatio-therapeut, BPPD, Vestibulaire revalidatie
Inge richt zich met name op de ouderenzorg en de daarbij horende klachtenbeelden,
Zoals artrose, claudicatio intermittens en de revalidatie na totale heup- en knieprotheses. Ook verzorgt ze valpreventie voor ouderen. De afgelopen jaren heeft zij zich hierin gespecialiseerd door het volgen van meerdere cursussen.
Inge werkt m.b.t. de totale heup- en knie protheses samen met de orthopeden in de regio en ook is ze actief in het Claudicationetwerk.
Inge’s therapeutische doelstelling is om de kwaliteit van leven voor de cliënt zo optimaal te krijgen en/of te kunnen behouden.
Aanwezig op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag