Chronische Pijn
Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van uw lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandelen van de oorzaak, gaat deze pijn weer over.
Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. Er is dan geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel, de pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer.
Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.
Gevolgen chronische pijn
Chronische pijn beïnvloedt – naast het lichamelijk welbevinden- ook uw relaties, werk, vriendschappen, hobby’s. Het bepaalt hoe u de kwaliteit van leven ervaart.
De pijn gaat vaak een eigen leven leiden en verandert daarmee uw dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.
Waar richt de therapie zich op?
Tijdens de behandeling brengen we samen met u in kaart wat chronische pijn en de gevolgen daarvan voor u betekenen en op welke manier u hier anders mee om kunt gaan.
Behandeling op maat
Omdat iedere persoon chronische pijn en de gevolgen ervan anders beleeft, maken we een behandeling op maat. Ook de behandelduur wisselt per persoon. Samen met uw therapeut stelt u haalbare doelen op en leert u mentale en lichamelijke vaardigheden die u helpen bij het omgaan met chronische pijn. Uitgangspunt hierbij is dat u weer grip op uw klachten krijgt en uw kwaliteit van leven verbetert. Dat betekent voor de één bijvoorbeeld beter kunnen fietsen en voor de ander beter met spanningen omgaan.
Pijnvermindering is geen doel op zichzelf maar we zien wel dat door anders met pijn om te gaan pijnvermindering bereikt kan worden. In dit proces is uw therapeut als het ware uw coach.
Belangrijk is dat u kritisch kijkt naar uw eigen functioneren en bewust wordt van wat u kunt veranderen. Zo leert u gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden en rekening te houden met beperkingen.
Behandeldoelen
De behandeling richt zich erop:
- Dat u beter kunt functioneren
- Dat u het vertrouwen in uw eigen lichaam weer hervindt, zodat u dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken
- Dat u een betere kwaliteit van leven ervaart
- Dat u – en niet uw pijn – uiteindelijk weer uw leven bepaalt
Chronisch pijnteam Dieren
In Dieren werken we met meerdere disciplines samen aan de chronische pijnbehandelingen. Binnen Fysiotherapie Het Centrum werkt Radboud Pöpping als psychosomatisch oefentherapeut, daarbij is hij extra geschoold in het behandelen van chronische pijnklachten. Ronald Geerdes en Elize van den Brink zijn de fysiotherapeuten.
Als Fysiotherapie Het Centrum werken wij samen met ergotherapeute Anje Korsten van Viek Ergotherapie en Nienke Hoogstraten werkzaam als psycholoog in Praktijk Zelfcetera in Rheden. Indien nodig nemen wij natuurlijk contact op met specialist, huisarts of verwijzer.
Speciale aandachtsgebieden: chronische lage rugklachten, arbeidsgerelateerde klachten, schouder- en spiergerelateerde klachten, dry needling, Medical Taping, shockwave therapie
Ronald ziet het herstel van en de hulp aan de cliënt als de leidende factor. Daarnaast richt hij zich op de werkende mens op de werkvloer. Dus aan het bureau, in de fabriek of in alle andere situaties waarin werk- en houdingsgerelateerde klachten voorkomen.
Daarbij kan ook dry needling als onderdeel van de behandeling worden uitgevoerd. Hiermee kan het herstel op een positieve manier worden beïnvloed.
Ronald is twee ochtenden in de week aanwezig als arbeidsfysiotherapeut bij de Koninklijke Gazelle B.V. om de medewerkers op locatie te behandelen en advies te geven ten aanzien van preventie van klachten.
Aanwezig op maandag t/m vrijdag
Speciale aandachtsgebieden: Rugklachten, core stability training, arm- en nekklachten (KANS) en elleboogklachten, dry needling
Manuele therapie is gericht op gespecialiseerd onderzoek en behandeling van de gewrichten (in het bijzonder de wervelkolom). Het letterlijk en figuurlijk persoonlijk contact maken met mensen om samen te kijken waar iemands probleem zit en dit aan te pakken, is voor haar de uitdaging.
Hands-on werken is wat Elize graag doet. Haar doelstelling is om mensen inzicht te geven in hun dagelijkse manier van bewegen en belasten. Door de beweeglijkheid van de gewrichten en de ontspanning van de spieren te verbeteren, zal de hele houding en het bewegen verbeteren. Zo hoopt ze mensen de controle over hun eigen lijf weer terug te kunnen geven.
Aanwezig op maandag, dinsdag en vrijdag
Speciale aandachtsgebieden: Stressgerelateerde klachten, onverklaarde lichamelijke klachten, chronische pijn, verlies- en rouwklachten, hyperventilatie, angst- en/of depressieve klachten, traumabehandeling en EMDR
Radboud heeft de relatie tussen lichaam en geest in zijn werk altijd als het meest boeiend ervaren. Voor hem is het letterlijk en figuurlijk ‘in beweging zijn’ een inspirerend gegeven. Radbouds aanpak kenmerkt zich door een rustige aandacht voor hoofd, hart en lichaam. Hij pakt graag klachten in samenwerking met de cliënt aan.
In de loop der jaren volgde hij vele opleidingen en cursussen. Hij is erg enthousiast over bijvoorbeeld de systemische aanpak Familieopstellingen en over Voice Dialogue. Naast deze methoden benut hij veel expertise uit de NARM opleiding, die inzicht geeft over lichamelijke klachten in relatie tot persoonlijke ontwikkelingsstijlen.
Radboud is bij de volgende netwerken aangesloten: Netwerk Psychosomatische Therapie Stedendriehoek, Netwerk Chronische Pijn.
Aanwezig op maandag, woensdag en donderdag