Snel naar…

Snel naar…

Thuiswerkplek: hoe zit dat met uw houding, stoel en bureau?

30 maart 2020

Misschien heeft u al regelmatig last van de rug, nek, schouders of armen tijdens het werken met de pc of laptop. Als u dan ineens moet werken op een werkplek die niet optimaal is ingericht dan kan dat de klachten snel verergeren. En als u pijn heeft bent u minder productief. Ook als u geen klachten heeft, werkt het simpelweg prettiger op een goed ingestelde werkplek. Omdat velen van ons plotseling veel meer thuis moeten werken, geven we u even een paar tips om de werkplek zo goed mogelijk in te stellen. Hierdoor kunnen we hopelijk klachten voorkomen.

Tip 1. De stoel

Probeer een stoel te vinden waar u makkelijk op kunt zitten met de voeten plat op de grond. De stoel moet dus niet te hoog zijn. Uw voeten moeten goed op de grond kunnen steunen en de benen moeten kunnen ontspannen. Zet uw voeten op heupbreedte op de grond en laat de benen losjes opzij vallen. Bij een instelbare bureaustoel kunt u de hoogte uiteraard gewoon instellen op de gewenste hoogte.

Voor de meeste mensen is een stoel met een zo recht mogelijke rugleuning goed om de natuurlijke krommingen van de rug te ondersteunen. Zoek dus een stoel met een stevige rechte rugleuning.

Tip 2. De bureauhoogte

Bij een instelbaar bureau kunt u de hoogte als volgt instellen: stel de hoogte van het bureau zo in dat wanneer u goed rechtop zit, de schouderspieren ontspannen kunnen blijven bij het typen en muizen. Beweeg met de armen vrij boven het bureau en houd de polsen stabiel. Leg de onderarmen of polsen dus niet op het bureaublad. Dit heeft vaak tot gevolg dat u gaat bewegen vanuit de polsen. Dit kan klachten veroorzaken in de onderarmen, polsen of handen.

Aan de keukentafel

Misschien heeft u thuis geen instelbaar bureau tot uw beschikking. Dan bent u wellicht veroordeeld tot de keukentafel. Deze is eigenlijk altijd te hoog. Hierdoor zult u naar voren gaan leunen met de armen op de tafel. Dat is ongunstig voor nek, schouders, onderarmen en polsen. Wat u dan kunt doen is zorgen dat u de (bureau)stoel hoger instelt. Of, als u op  een keukenstoel zit, op een andere manier zorgen dat u hoger komt te zitten. Daarnaast heeft u een ondersteuning nodig voor de voeten. Dus een voetenbankje of iets dergelijks.

Met enige creativiteit kunt u thuis een ergonomische werkplek maken
Met enige creativiteit kunt u thuis een ergonomische werkplek maken.

Tip 3. Hoogte beeldscherm

Om de ideale hoogte van uw beeldscherm te bepalen is het belangrijk om goed rechtop te gaan zitten met de schouderspieren zoveel mogelijk ontspannen. Zet uw gezicht recht naar voren. Stel de hoogte van het beeldscherm nu zo in dat u ontspannen in het beeldscherm kunt kijken. Vaak zal er een behoorlijke verhoging nodig zijn om het beeldscherm op de juiste hoogte te zetten. Gebruik hiervoor een beeldschermverhoger, een stapel boeken of gewoon een aantal pakken papier.

Een goed ingestelde werkplek met de laptop in een laptopsteun en op een verhoging. Los toetsenbord en muis.
Een goed ingestelde werkplek met de laptop in een laptopsteun en op een verhoging. Los toetsenbord en muis.

Hoogte instelling bij laptop

Bij het werken met een laptop geldt hetzelfde wat betreft de instelling van de hoogte. Zet gewoon de hele laptop op een verhoging. U heeft nu wel een los toetsenbord en een losse muis nodig want het toetsenbord van de laptop is nu natuurlijk veel te hoog.

Tip 4. De plaats van het toetsenbord

Plaats het toetsenbord zo dat, als u de armen net heeft opgetild boven het bureaublad, de handen boven het toetsenbord zweven. De beweging van het typen en muizen komt nu vanuit de bovenarmen. De schouderspieren moeten ontspannen kunnen blijven. Als u met rechts muist kan het handig zijn om een toetsenbord zonder numeriek deel te gebruiken. Dit zorgt er voor dat u de muis een stuk dichterbij kunt leggen. Hierdoor hoeft u de arm minder ver op te tillen. Dat is dus minder zwaar.

Tot slot

Hopelijk maken deze tips het iets aangenamer om thuis te kunnen werken. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen door een e-mail te sturen naar administratie@fhc-dieren.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op!

Samenwerkingen

Copyright: Fysiotherapie Het Centrum | Privacy: Verklaring downloaden | Website: Brandom