Snel naar…

Snel naar…

Manuele therapie helpt bij hoofdpijn

25 maart 2019

Manuele therapie helpt goed bij bepaalde vormen van hoofdpijnklachten. Tot deze conclusie komt manueel therapeut Rene Castien na zijn promotie onderzoek aan het VU Medisch Centrum.  Onderzoek van de laatste jaren laat zien dat spieren en gewrichten van de nek een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en onderhouden van hoofdpijnklachten.

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn. De hoofdpijnsoorten die goed te behandelen zijn met manuele therapie zijn de spierspanningshoofdpijn, de cervicogene hoofdpijn en de hoofdpijnklachten bij migraine.

Spierspanningshoofdpijn in een matige zeurende/drukkend hoofdpijn meestal aan beide zijden van het hoofd, die vaak vanuit de nek komt opzetten. Het wordt vaak herkend als een bandgevoel rondom het hoofd. Vaak zijn de nek en schouders ook pijnlijk.

Cervicogene hoofdpijn is een hoofdpijn die ontstaat vanuit spieren en/of gewrichtsstoornissen van de nek en gaat vaak gepaard met nekpijn en het niet goed kunnen bewegen van de nek. Vaak zit deze hoofdpijn aan 1 kant van het hoofd.

Migraine is een vorm van hoofdpijn die aanvalsgewijs optreed en veelal gepaard gaat met andere klachten als misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid. De pijn in het hoofd is aan 1 kant en bonzend en kloppend van karakter. De hoofdpijn is meestal zo heftig dat normaal functioneren niet mogelijk is. Zo’n aanval duurt meestal 4-72 uur. De migraine zelf is niet te behandelen met manuele therapie maar vaak hebben mensen naast de migraine ook last van spierspanningshoofdpijn. Dit is mogelijk weer een trigger voor een migraine aanval. Deze hoofdpijn is goed te behandelen met manuele therapie waardoor mogelijk de frequentie van migraine aanvallen afneemt.

Voor andere soorten hoofdpijn, die niet middels manuele therapie en/of fysiotherapie behandeld kunnen worden, verwijzen wij u naar de huisarts.

Jolanda Vlieg, fysio-manueel therapeut, is binnen onze praktijk gespecialiseerd in hoofdpijnklachten zowel bij kinderen als volwassenen.  Daarbij staat ze ook in contact met de hoofdpijnpoli in Zutphen. Tijdens een intake gesprek kan zij u duidelijk maken wat de manueel therapeut mogelijk voor u kan betekenen.

Samenwerkingen

Copyright: Fysiotherapie Het Centrum | Privacy: Verklaring downloaden | Website: Brandom