Wat is de McKenzie methode?

De McKenzie Methode, ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT)  is een methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen. MDT is ontwikkeld door fysiotherapeut/kinesitherapeut Robin McKenzie uit Nieuw Zeeland. De methode wordt al meer dan dertig jaar wereldwijd gebruikt.

Het is een onderzoeks- en behandelmethode die gebruik maakt van specifieke richtingsoefeningen, die u ook zelfstandig kunt (blijven) doen. Indien nodig wordt MDT ondersteund door zogenaamde manuele mobilisatietechnieken.

Om welke klachten gaat het?

MDT is met name bekend geworden door uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten, die al dan niet uitstralen naar benen of armen. In beginsel is MDT algemeen toepasbaar bij klachten aan het hele bewegingsapparaat. De methode behaalt ook goede resultaten bij behandeling van overige gewrichten als schouder, heup en dergelijke.

Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook ervoor te zorgen dat deze in de toekomst niet terugkeren.

Waar kan de behandeling uit bestaan?

Het traject dat een cliënt bij de McKenzie-therapie doorloopt, begint met een diepgaand onderzoek volgens vaste protocollen.

Tijdens een vraaggesprek worden de klachten in kaart gebracht. Vervolgens vindt een bewegingsonderzoek plaats. Kenmerkend zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat hierdoor een duidelijk beeld van de mechanische klacht ontstaat en van hieruit verminderd of verholpen kan worden.

Nuttig om te weten
MDT is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Raadpleeg voor informatie op de site van de 
Mckenzie institute.

Therapeuten
Mark de Lijster
Mark de Lijster
Neurologisch fysiotherapeut, McKenzie therapeut en maatschapslid
Big-nummer: 09045218004

Speciale aan­dachts­gebie­den: Centra­le- en perifere zenuw­aan­doe­ningen, zoals een be­roerte (CVA, TIA), Multi­ple Sclerose, ziekte van Parkin­son, dwarslaesie of poly­neur­opathie

Als docent Lichamelijke Opvoeding was Mark al geïnteresseerd in de bewegende mens. Als fysiotherapeut is hij zich gaan specialiseren in afwijkingen van het ‘normale’ bewegen op basis van neurologische aandoeningen. Om zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen volgt hij regelmatig cursussen binnen dit aandachtsgebied.

Bij de behandeling van neurologische aandoeningen is (interdisciplinaire) samenwerking van groot belang. Daarom participeert Mark in het ParkinsonNet, MS-Zorg Nederland, CVA-netwerk Arnhem en Apeldoorn/Zutphen. Binnen de regio Dieren werkt hij nauw samen met ergotherapie, logopedie, thuiszorg, huisartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen in de omringende ziekenhuizen.

Mark is tevens geregistreerd McKenzie-therapeut. De McKenzie-methode als behandelvorm voor de wervelkolom sprak hem erg aan omdat hierbij uitgegaan wordt van zelfredzaamheid van de patiënt. Na een geprotocolleerd onderzoek wordt de patiënt geleerd via een actief oefenprogramma en houdingscorrecties zijn klachten te verminderen en daarna zelf onder controle te houden.

(Aanwezig op dinsdag t/m vrijdag)

Lees meer
Aniek Schipper
Aniek Schipper
Algemeen fysiotherapeut
Big-nummer: 79927769504

Spe­ciale aan­dachtsgebieden: algemeen fysiotherapeut, schouderklachten, houding gerelateerde klachten, Joint Care bij knie- of heupprothese, echografie, medical taping

Aniek is haar studietijd begonnen met de opleiding Oefentherapie Cesar waarvoor zij in 2017 haar diploma heeft gehaald. Haar hart lag van begin af aan al bij de Fysiotherapie en ze heeft ook deze studie met succes afgerond. Door beide opleidingen te volgen is zij het vak vanuit meerdere perspectieven gaan bekijken, waarbij zij zich naast de algemene fysiotherapie ook richt op het behandelen van houdingsgerelateerde klachten.

Ze vindt het belangrijk om de cliënt bewust te laten worden van zijn of haar manier van bewegen en hem/haar te leren hoe het bewegingspatroon invloed kan hebben op het ontstaan van klachten. Hierbij staat de cliënt en zijn/haar hulpvraag centraal. Ze wil graag ervaring opdoen in de praktijk om zich nog verder te gaan specialiseren binnen de fysiotherapie.

Aanwezig op maandag, donderdag en vrijdag

Lees meer

Ons team

Benieuwd naar de verhalen en de gezichten achter onze praktijk? Leer ons beter kennen.

Bekijk ons team


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws in de zorg en onze praktijk? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Samenwerkingen