Deze gespecialiseerde vorm van fysiotherapie richt zich op het behandelen van klachten aan onderarm, pols of hand.
Waar richt de therapie zich op?
Terugkrijgen van beweeglijkheid en het opheffen van pijn, zwelling, stijfheid, tintelingen of krachtsverlies. Doel is om weer zo optimaal mogelijk te functioneren.
Om welke klachten gaat het?
Peesletsel;
Peesontstekingen;
Artrose;
Botbreuken;
Zenuwletsel;
Overbelasting;
Revalideren na operaties.
Wat doet de gespecialiseerde therapeut, waar kan de behandeling uit bestaan?
De behandeling bestaat onder andere uit oefentherapie, dus werken aan het weer kunnen bewegen. Zo nodig wordt samen met de patiënt gewerkt aan het vergroten van de beweeglijkheid.
Daarnaast kan littekenbehandeling worden gegeven, bijvoorbeeld na operaties. Indien dat wenselijk is voor de behandeling kunnen wij ook zogenaamde immobiliserende spalken vervaardigen.
Nuttig om te weten
Onze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Handtherapie (NVHT) en onderdeel van het Rijnstate Handen Netwerk.
Speciale aandachtsgebieden: Algemeen fysiotherapeut, shockwave therapie, Handtherapie en medical taping
Vóór haar studie fysiotherapie heeft Maureen eerst de opleiding tot verpleegkundige afgerond. Hierna is zij vanuit haar interesse voor het bewegen en functioneren van het menselijk lichaam doorgestroomd naar de opleiding fysiotherapie.
Als algemeen fysiotherapeut is Maureen breed georiënteerd en behandelt zij alle klachten aan het bewegingsapparaat. Ze wil eerst in brede zin patiënten behandelen en ervaring opdoen voordat zij zich gaat specialiseren in een deelgebied van het vak.
De hulpvraag van de cliënt staat centraal en daaruit maakt Maureen een behandelplan om zo samen met de cliënt te werken naar een gemeenschappelijk doel.
Speciale aandachtsgebieden: Handtherapie, maken van spalken voor pols en hand, COPD, duizeligheidsklachten, TENS
Ellen is handtherapeut en longfysiotherapeut. De uitdaging voor Ellen binnen de handtherapie is diagnostiek en behandeling in meerdere situaties: zowel spontaan ontstane klachten als na trauma’s en/of operaties. Ook patiënten motiveren om te blijven oefenen en uiteindelijk een goed herstel te ervaren is een belangrijk onderdeel van haar behandeling. Samen met de cliënt uitvinden waardoor hij/zij problemen in het bewegen heeft en hoe dit kan worden aangepakt is daarbij haar drijfveer. Het is daarbij belangrijk dat mensen hierbij zelf een goed inzicht in hun klachten hebben of krijgen.
Het maken van spalken ziet Ellen als een grote toevoeging aan de behandeling.
Fysiotherapie bij COPD richt zich op begeleiding op het gebied van omgang met longklachten en het trainen voor het behoud van conditie en activiteitenniveau.
Ellen is lid van Handennetwerk Rijnstate, het COPD-netwerk, en Kenniscentrum Duizeligheid Apeldoorn.
Sylvia is werkzaam geweest in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Ze heeft daar een ruime ervaring opgedaan in het fysiotherapeutisch behandelen van mensen met CVA, reuma en kanker. De afgelopen jaren richtte ze zich daar vooral op de handtherapie, in samenwerking met ergotherapeuten en medisch specialisten en hield ze ze samen met een tandarts-gnatholoog een spreekuur voor mensen met klachten aan het kaakgewricht.
Als handfysiotherapeut behandelt ze mensen met handklachten die zowel acuut zijn ontstaan of chronisch aanwezig zijn. Ze vindt het een uitdaging om samen met de client/patient er naar te streven om de “handigheid” zo goed mogelijk terug te krijgen.
Als orofaciaal fysiotherapeut behandelt ze mensen met klachten aan het kauwstelsel.